BEWUSTZIJN

Het bewustzijn van de mens is het resultaat van de verwerking van recente en eerdere indrukken. Onze hersenen verwerken de informatie van onze zintuigen tot een ‘bewust zijn’. Iedereen verwerkt die informatie op zijn of haar manier en heeft dus een uniek bewustzijn, een eigen ik. Ons bewustzijn bepaalt in belangrijke mate ons gedrag (spiritueel woordenboek).
De wetenschap weet steeds beter hoe onze hersenen biologisch functioneren, maar er is geen wetenschappelijke verklaring van het begrip bewustzijn, geest of ziel. Religies en de filosofie proberen het bestaan van een bewustzijn te verklaren.
De bekende psychiater Sigmund Freud (6 mei 1856 – 23 september 1939) introduceerde het begrip onderbewuste dat ons gedrag mede bepaalt.In het leven kennen we drie toestanden van bewust-zijn:- Wakker bezig zijn (2 soorten gedrag – observeerbaar gedrag en innerlijk gedrag*)
– Dromen
– Slapen (droomloze slaap)
*constante kenmerken van dit gedrag noemt men persoonlijkheids- of karaktertrekkenIn de vedische psychologie houdt men zich niet enkel bezig met de gewone bewustzijnstoestanden maar met name in de kennis omtrent de hogere bewustzijnstoestanden. Een ervaring, zoals Maslov de piekerervaring onderzocht, die voortduurt. Het betreft een niveau van hoger functioneren. Het bewustzijn zelf, de ziel, de innerlijke gids, staat centraal in deze psychologie. Dus niet de gedachten, gevoelens, inzichten of gedragingen (die we zelf op de wereld hebben geschreven) waar ons bewustzijn op gericht is.

Bewustzijn, de ziel, de innerlijke gids kan als onbegrijpelijk bijverschijnsel gezien worden in onze huidige materialistische visie.
Deze gegevens samen met een Cursus in Wonderen (ECIW) zijn voor mij een aanvulling geweest op theorieën uit de moderne psychologie in de afgelopen jaren.

In mijn leven heb ik te maken gekregen met een omgeving die ik niet uit kon schakelen en ook niet uit wilde schakelen. Pas op het moment dat ik kennis kreeg van het bewustzijn, het stil wakker zijn dat zichzelf kent en niet meer dan dat, ‘het is’ ervaren, kreeg ik de rust, de innerlijke rust om verder te gaan. Een rust waar ik jaren naar verlangde maar niet kon vinden. Ik voelde Liefde stromen en (her)ontdekte mijn innerlijke gids.

Er zijn 4 bewustzijnstoestanden. Alleen-maar-bewustzijn en slapen – dromen en waken.
Belangrijk is dat onze navigatie op steeds fijnere lagen van de werkelijkheid aangrijpt en op die manier ons steeds dichter brengt bij de ervaring van bewustzijn op zich.

Om het uit te leggen aan de hand van een voorbeeld, je ziet op straat iemand lopen, je ervaart enthousiasme en begroet diegene. Dat enthousiasme staat in de voorgrond van je bewustzijn. Dieper in jou voel je een gevoel van bijvoorbeeld veiligheid op datzelfde moment.

Het bewustzijn is onbegrensd en het zit diep in jou. Het is de ziel, het is, waar alles daarna op geschreven is. Al onze ervaringen en ideeën hebben we hierover heen geschreven. Meer en meer ontstond daar het EGO en de angst.

Terug op de diepere laag bevindt zich een grotere energie. Daar stroomt Liefde. Daar is de kracht en de werkelijke emotie te voelen. De Innerlijke Gids, je intuïtie, de stroom van je werkelijke bewustzijn.

Met het ontwikkelen van je bewustzijn licht je ziel, je innerlijke gids, steeds meer op. Het ontwikkelen van geweten (vasthouden aan je natuurlijke levensplicht die je ontwikkeling ondersteunt) is hetzelfde als het ontwikkelen van bewustzijn. Geweten en bewustzijn zijn aan elkaar verwant. Het betekent ‘samen weten’. En datgene wat ‘heel goed’ is, dat weet de ziel. Jouw ziel is de stille getuige van alles wat je doet. Wat als je geweten ontbreekt of gebrekkig is? Dan is er sprake van psychopathie.

Hoewel mijn insteek is dat kwaad niet bestaat en dat we allemaal van nature goed zijn heb ik in de afgelopen jaren de impact ervaren van het gecompliceerde gedrag dat psychopaten teweegbrengen in hun eigen en andermans leven. Om er dan vanuit te gaan dat ieder mens goed is, is op zijn zachtst gezegd gevaarlijk.

Kijkend naar de ladder van emoties. Bovenaan staat: Vreugde/blij, kennis/wijsheid/inzicht, kracht/zelfvertrouwen, vrijheid, liefde, zelfwaardering/dankbaarheid. Het hoogst haalbare alles zonder enig spoor van lijden. Met als gevolg hiervan zou je een natuurlijke indeling kunnen maken van gedrag in goed en niet goed. Namelijk afgaand op de gevolgen die het gedrag heeft. Brengt gedrag vreugde en vormen ervan teweeg dan is het goed, brengt gedrag angst of vormen ervan teweeg dan is het niet goed. Gedrag kan in feite ook goed en niet goed tegelijk zijn als het de daarbij behorende emoties teweegbrengt.

Dat brengt ons op het volgende, namelijk dat kennis een rol heeft in het tot stand brengen van gedrag dat vreugde veroorzaakt. Ontwikkeling van het bewustzijn is ontwikkeling van het geweten en de basis voor het gedrag dat goed is en wijs is de ontwikkeling van het bewustzijn. Die ontwikkeling zorgt voor vooruitgang en meer kennis met als gevolg meer vreugde in het leven.
Ben je onwetend dan leidt dat tot mislukking, teleurstelling en lijden, het is niet goed, en voor niet goed kun je ook kwaad plaatsen. Onwetend kan ook gezien worden als ‘zonder aandacht’ en ‘geestloos’.

De ontwikkeling van onze ziel vormt de bodem voor een natuurlijke ethiek. Gewetensvol gedrag is afhankelijk van kennis en wijsheid. Door gewetensvol gedrag zijn we in staat verder te ontwikkelen, kwaad van goed te onderscheiden en door ervaringen meer en wijzer te worden.

In het geval er psychopathie speelt is er sprake van een stoornis in het geweten. Dit uit zich in gedrag, destructief gedrag. Een spontane reactie op dit destructieve gedrag is afkeer. Dus op jouw diepe laag voel je afkeer naar dit gedrag. Deze negatieve emotie van afkeer kan zich ook onbewust uiten in een vorm van het niet te willen weten. Deze laatste reacties brengen doorgaans omstandigheden teweeg die complicerend zijn.

Voorbeelden hiervan zijn dat we reageren zonder begrip, de stoornis in die zin niet erkennen, niet alert zijn en daarmee slachtoffer worden in de situatie of zelfs medeplichtig. Het benoemen van het destructieve gedrag geeft duidelijkheid in de omgeving. Hiermee bestaat wel de kans dat je voorbijgaat aan het feit dat het gedrag voortkomt uit een ziekte of een niveau van ontwikkeling dat lager is dan normaal. En in hoeverre is oordelen dan terecht, ligt die kwaadwilligheid door de lage ontwikkeling niet buiten zijn/ haar mogelijkheden?

Blijf alert op je grondgevoelens zoals afkeer en verontwaardiging, gevoelens van compassie of misschien ‘ik wil het niet weten’. Die gevoelens ervaren is een gegeven, je erdoor laten leiden is niet helpend voor jouzelf en voor je omgeving. Leer de gevoelens te herkennen en erkennen bij jezelf en pak regie om (verdere) verstrengeling te voorkomen. Er kan sprake zijn van psychopathie.

Zit je er al middenin, voel je je al verstrengeld? De omgang met mensen met psychopathie kan zeer problematisch zijn. Het kan onoverkomelijk lijken jezelf eruit te bevrijden. Maar weet dat de confrontatie met een psychopaat en het trauma wat het je levert jou kan helpen in jouw eigen ontwikkeling. Jij kunt gaan naar jouw diepe fundament, je innerlijke gids en deze geestelijke gezondheid gebruiken om je te bevrijden van een psychopaat. Je zult zien dat je in staat bent het probleem de baas te zijn, puur vanuit jouzelf, je eigen Liefde.

#eigenliefde #balansvoedingvoorjouwgeest #iNSTIPERSO #InstituutPersoonlijkeOntwikkeling #bewustzijn #psychopathie #emoties #InnerlijkeGids #Intuitie #liefde #bron #universum #vertrouwen #ontwikkeling #leven