Mediteren wat is het en waarom zou je het doen?

Mediteren is een vorm van aanvaarden hoe de wereld is

Door te mediteren krijg je een kans om de wereld zoals jij die ziet, opgedaan uit je eerdere ervaring, los te laten. Zo kun je de wereld om je heen meer als kalm, heel en zuiver ervaren tijdens meditatie. Want zoals je weet is niets wat het is. Alles wat wij zien, denken wij. Wij zien dat omdat we dat uit onze ervaring hebben opgedaan. Het heeft niets te maken met het werkelijke zien dat dieper gaat dan onze ogen, oren en emoties.

Het zien wat we zien heeft alles te maken met perceptie. Op die manier ervaren we wat we denken te ervaren, maar dat is niet de werkelijke realiteit, we zien het zoals het ons geleerd is. Dat betekent dat we ook zien door onze trauma’s en opgedane teleurstellingen. We zijn hierdoor geprogrammeerd om de realiteit op een niet werkelijke manier te ervaren. Ook positieve ervaringen hebben invloed op onze perceptie en beïnvloeden op die manier ook de werkelijkheid.

Door te mediteren kunnen we de wereld zien zoals deze werkelijk is. In dat moment kun je reageren op de werkelijke realiteit en de perceptie even loslaten. Het proces van de automatische piloot, het oordelen en de invulling, de perceptie zijn we ons vaak niet bewust. We gaan er echt van uit dat we de zaken zien zoals ze zijn, maar dit is niet zo. We kijken vanuit angst veelal naar situaties.

Bijvoorbeeld het stellen van verwachtingen is onze ratio, ons ego niet vreemd. Dat de verwachtingen niet waargemaakt worden in veel gevallen heeft alles te maken met die wijze van kijken. We zijn teleurgesteld en nemen dat mee in onze perceptie, ons gevoel op dat moment. We denken na een teleurstelling zelfs dat het nooit zullen gaan bereiken en stoppen acuut met het najagen van het doel. Dit zorgt opnieuw voor beïnvloeding en heeft gevolg op onze perceptie.

Op deze manier verzamelen we steeds meer wolken, duisternis en illusies om ons heen. We gaan ons hierdoor steeds vaster voelen, en zien niet de zon die achter de wolken wel degelijk schijnt. We raken meer en meer afgescheiden van onze innerlijke gids. Steeds vaker luisteren we naar ons ego die nog meer trucen uit de doos haalt om zijn gelijk te willen halen.

 

Door te mediteren kunnen we de verbinding maken naar onze innerlijke gids, naar wat wij werkelijk zijn. Zodra we verbinden met dit innerlijke licht ontstaan de mogelijkheden en ligt de wereld open. Hiervoor is het belangrijk om los te kunnen laten, dat kan als je het innerlijke omarmt. Je moet hiervoor je oordelen, je invulling en je ego even opzijzetten, zelfs die van je onderbewustzijn. Je moet bereid zijn toe te staan dat dit gebeurt, dan kun je de diepe kracht van meditatie ervaren.

Loslaten kan enkel door je niet bezig te houden met datgene wat zich in je geest afspeelt. Je gedachten zijn je grootste uitdaging. Je maakt je los van alles wat je denkt, hoort, ziet en voelt. Laat hiervoor alles wat in je denkgeest op komt voorbijgaan. Alles! Zodra dit lukt kun je in contact komen met je innerlijke gids, dwars door de ervaringen en perceptie heen.

Laat tijdens meditatie je gedachten gaan en geef geen enkele gedachte specifieke aandacht of betrokkenheid. Wat je gedachten ook willen, je laat het los. Je maakt ook geen onderscheid in grootte of andere rangorde. Je laat alles voorbijgaan. Kun je dit met voldoende focus doe dan krijg jij het gevoel vrij te zijn van je gedachten. Je stapt dichterbij je innerlijke gids en je voelt je meer verbonden, minder afgescheiden. Je raakt vrij van wat jij dacht dat de wereld was. En ook dit gevoel pak je niet specifiek vast om het te analyseren. Ga door laat het los. Laat los.

 

Wat zijn nu de effecten van mediteren op het menselijk lichaam?

Er zijn bewezen voordelen en wel de volgende:

Het vermindert de gevoeligheid voor pijn, het verbetert het immuunsysteem, het helpt tegen depressie, meditatie creëert positieve emoties, het helpt tegen angsten en spanning, het maakt je creatiever, en het vermindert stress, daarnaast verbetert het je leervermogen doordat het je geheugen en de concentratie verbetert, je aandacht verbetert, het helpt je beter te multitasken, het verhoogt je emotionele intelligentie, je krijgt meer compassie, het helpt tegen eenzaamheid en je krijgt meer grijze massa